fbpx ...

Ποιο αντηλιακό να διαλέξω?

Ποιο αντηλιακό να διαλέξω?

Ποιο αντηλιακό να διαλέξω?

Ποιο αντηλιακό να διαλέξω?  Φυσικά αντηλιακά λέμε συνήθως τα αντηλιακά με φυσικά συστατικά ή με φυσικά φίλτρα προστασίας. Καθώς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει συχνά τους αυξημένους κινδύνους της ηλιακής ακτινοβολίας, είναι λογικό να χρησιμοποιούμε εκτενώς αντηλιακά. Άλλωστε η αποτελεσματική ηλιοπροστασία προλαμβάνει εκτός από τις βλάβες του δέρματος, την πρόωρη γήρανση ή αλλιώς φωτογήρανση, τις οποίες προκαλούν οι ακτίνες του ήλιου. Σημειώνουμε εδώ ότι έχουμε δυο ειδών ακτινοβολίες: τις UVA & UVB. Οι UVA προκαλούν τη φωτογήρανση & οι UVB προκαλούν το κάψιμο από τον ήλιο.

Σε μερικές περιπτώσεις όμως, κάποια αντηλιακά, όπως αυτά χωρίς parabens, είναι πολύ πιο φιλικά για το δέρμα και το περιβάλλον. Αν ανησυχούμε για τα συστατικά ενός αντηλιακού, συνεχίζουμε να μελετάμε τους τρόπους, με τους οποίους μπορούμε να προστατέψουμε αποτελεσματικά το δέρμα μας. Παράλληλα αναζητούμε φυσικά συστατικά που να έχουν καταπραϋντικές ιδιότητες και να προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία.

Ποιο αντηλιακό να διαλέξω?

Αντηλιακά χωρίς parabens

Τα αντηλιακά χωρίς parabens είναι φιλικά όχι μόνο προς το περιβάλλον, αλλά παρουσιάζουν και πλεονεκτήματα για τον οργανισμό. Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα parabens, τα οποία συναντάμε ευρέως ως συντηρητικά στα συμβατικά αντηλιακά, σε κάποιες περιπτώσεις διαταράσσουν το ενδοκρινολογικό σύστημα και τις ορμόνες στο σώμα. Άρα όταν χρησιμοποιούμε αντηλιακά χωρίς parabens, προστατεύουμε το δέρμα μας και εν γένει την υγεία μας. Επιπλέον απολαμβάνουμε τον ήλιο, χωρίς ανησυχία για τα συστατικά που εισχωρούν στο δέρμα μας.

Ποια φυσικά συστατικά προστασίας να αναζητούμε στο αντηλιακό που θα διαλέξω?

Αναζητούμε σε ένα αντηλιακό φυσικά συστατικά & ουσίες, που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Η εποχή, που αναζητούσαμε προστασία μόνο από τον αντηλιακό δείκτη, έχει περάσει. Λόγω του αυξημένου κινδύνου της ηλιακής ακτινοβολίας είναι πλέον απόλυτα απαραίτητος ένας δυνατός συνδυασμός αντηλιακής, αντιοξειδωτικής και αντιγηραντικής προστασίας.

Φυσικά συστατικά με ενυδατική, ισχυρή αντιοξειδωτική, αλλά και αντιγηραντική δράση δρουν κατά της φωτογήρανσης και των ελεύθερων ριζών. Τέτοια συστατικά είναι οι βιταμίνες C, E & F, η πανθενόλη, αλλά και φυσικά καταπραϋντικά συστατικά όπως η αλόη (aloe vera). Άλλα συστατικά με αντίστοιχες ιδιότητες είναι το βούτυρο καριτέ, τα φλαβονοειδή και η πρόπολη. Επομένως διαβάζουμε προσεκτικά τα συστατικά των αντηλιακών – που θα χρησιμοποιήσουμε εμείς ή τα παιδιά μας – και επιλέγουμε συνθέσεις με φυσικά συστατικά.

Χημικά φίλτρα vs φυσικά φίλτρα αντηλιακών

Τα αντηλιακά με φυσικά φίλτρα χρησιμοποιούν οξείδιο του ψευδαργύρου, διοξείδιο του τιτανίου ή και τα δύο. Συνήθως το δέρμα δεν τα απορροφά, αλλά αυτά “αντανακλούν” τις ακτίνες του ήλιου και έτσι λειτουργούν σαν ασπίδα προστασίας. Συνήθως άτομα με πολύ ευαίσθητο δέρμα, που έχουν τάση για αλλεργίες και ερεθισμούς, επιλέγουν αντηλιακά με φυσικά φίλτρα προστασίας. Πολύ συχνά επίσης συναντάμε φυσικά φίλτρα στη σύνθεση παιδικών αντηλιακών.
Τα αντηλιακά με χημικά φίλτρα UV απορροφούν κυρίως τις ακτίνες UV και τις μετατρέπουν σε άλλες μορφές ενέργειας (θερμότητα). ‘Ετσι δεν επιτρέπουν στις ακτίνες να διεισδύσουν στο δέρμα. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας πολλές φορές δεν μιλάμε πια μόνο για χημικά φίλτρα. Αναζητούμε περισσότερο ένα συνδυασμό χημικών και φυσικών φίλτρων, τα οποία στοχεύουν στην προστασία του δέρματος από τις καταστροφικές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.

Όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα της αντηλιακής προστασίας, τα χημικά φίλτρα UV είναι συνήθως ανθεκτικότερα από τα φυσικά φίλτρα UV. Αυτό λόγω της αδιάβροχης σύνθεσης τους, η οποία είναι αποτελεσματική τόσο για την εφίδρωση όσο και για την θάλασσα. Επιπλέον, δεν αφήνουν λευκή χροιά στο δέρμα, καθώς η απορρόφησή τους είναι ομοιόμορφη. Από την άλλη τα φυσικά φίλτρα προστασίας είναι πιο ασφαλή για την υγεία μας. Επίσης τα φυσικά αντηλιακά δεν αφήνουν πια λευκά υπολείμματα, γιατί με τα χρόνια η σύστασή τους έχει βελτιωθεί κατά πολύ. Άρα εύκολα τα απλώνουμε στο δέρμα και εξίσου εύκολα εκείνο τα απορροφά. Όποια προστασία και αν επιλέξουμε όμως, η συχνή επανάληψη του αντηλιακού είναι αναγκαία. Άλλωστε την τελική προστασία την καθορίζουν τόσο η ποσότητα αντηλιακού, που απλώνουμε στο δέρμα, όσο και η συχνότητα εφαρμογής του.

*Source: medicalpq

Share this post


 

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι
τα νέα για τα προϊόντα & τις προσφορές μας!

 

Κουπόνι γνωριμίας -15%
(δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με εκπτώσεις ή προσφορές)