fbpx ...

Αντιγήρανση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση

Αντιγήρανση - Πρόληψη - Αντιμετώπιση

Αντιγήρανση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση

Αντιγήρανση – Πρόληψη – Αντιμετώπιση: θα προσπαθήσουμε να καταλάβουμε τους παράγοντες γήρανσης και να μάθουμε πως να καθυστερούμε τα σημάδια της. Επιπλέον θα καταλάβουμε ότι η επιμελής και σωστή φροντίδα της επιδερμίδας αποτρέπει την πρόωρη γήρανση της.

Γήρανση

Η γήρανση του δέρματος είναι μια σύνθετη βιολογική διαδικασία. Ο συνδυασμός ενδογενών ή εγγενών παραγόντων (γενετική, κυτταρικός μεταβολισμός, ορμονικές και μεταβολικές διεργασίες) και εξωγενών (χρόνια έκθεση στο φως, ρύπανση, ιονίζουσα ακτινοβολία, χημικές ουσίες, τοξίνες) επιφέρει τη δερματική γήρανση. Παρατηρούμε έτσι, αθροιστικά, δομικές και φυσιολογικές αλλοιώσεις και προοδευτικές αλλαγές σε κάθε στιβάδα δέρματος. Παρατηρούμε ακόμη και αλλαγές στην εμφάνιση του δέρματος, ιδιαίτερα στα εκτεθειμένα στον ήλιο δέρματα. Η συνεχής έκθεση στον ήλιο και ιδίως χωρίς προστασία οδηγεί στη φωτογήρανση.

Εγγενής γήρανση – Φωτογήρανση 

Το εγγενώς γηρασμένο δέρμα είναι συνήθως λεπτό και ατροφικό, έχει λεπτές ρυτίδες και είναι ξηρό. Από την άλλη το πρόωρα φωτογηρασμένο δέρμα συνήθως εμφανίζει παχύρρευστη επιδερμίδα, στίγματα, αποχρωματισμό, βαθιές ρυτίδες, χαλάρωση, θαμπάδα, αλλά και τραχύτητα.

Η σταδιακή απώλεια ελαστικότητας του δέρματος οδηγεί στο φαινόμενο της χαλάρωσης. Η επιβράδυνση του ρυθμού ανανέωσης της επιδερμίδας καθώς και η επιμήκυνση του κυτταρικού κύκλου συμπίπτουν με βραδύτερη επούλωση πληγών και λιγότερο αποτελεσματική απολέπιση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Αντιγήρανση και πρόληψη

Τρία κύρια δομικά συστατικά του χορίου της επιδερμίδας, το κολλαγόνο, η ελαστίνη και τα GAGs (γλυκοζαμινογλυκάνες) αποτελούν αντικείμενο της αντιγηραντικής έρευνας και της ανάπτυξης στρατηγικών ενάντια στη γήρανση. Προωθούν επίσης την ικανότητα των ινών κολλαγόνου και ελαστίνης να διατηρούν την υγρασία. Δρούμε κατά της δερματικής γήρανσης είτε με «αντιρυτιδικές κρέμες» ή/και με διάφορες αισθητικές επεμβάσεις.

Ο υγιής και λειτουργικός φραγμός του δέρματος προστατεύει από την αφυδάτωση, τη διείσδυση διαφόρων μικροοργανισμών, αλλεργιογόνων, ερεθιστικών ουσιών, καθώς και ακτινοβολίας. Για το λόγο αυτό, η καθημερινή και επιμελής φροντίδα του δέρματος είναι απαραίτητη για την υγεία του. Ο επιμελής καθαρισμός και η σωστή ενυδάτωση αυξάνουν την αναγέννηση του δέρματος, την ελαστικότητα, την απαλότητα και έτσι βελτιώνουν την εμφάνισή του.

Πρόληψη γήρανσης

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να σταματήσουμε την γρήγορη απώλεια των πρωταρχικών δομικών συστατικών του δέρματος, δηλαδή του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Έτσι θα καταφέρουμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση των ρυτίδων. Αν και η τεχνολογία για την κατάλληλη μεταφορά αυτών των ενώσεων στο δέρμα δεν είναι ακόμη αναπτυγμένη, ωστόσο ορισμένα προϊόντα προάγουν τη φυσική σύνθεση αυτών των ουσιών. Οι δερματικές φλεγμονές επίσης οδηγούν σε πρόωρη γήρανση, μπορούμε όμως να την προλάβουμε με τη σωστή και έγκαιρη θεραπεία τους. Μειώνουμε τις φλεγμονές με τοπική και συστηματική εφαρμογή προϊόντων, τα οποία έχουν αντιοξειδωτικές, αλλά και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Συστατικά αντιγήρανσης

Δύο είναι οι κύριες ομάδες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε στις αντιγηραντικές κρέμες: τα αντιοξειδωτικά και οι ρυθμιστές κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες, οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδή, μειώνουν την αποικοδόμηση του κολλαγόνου. Από την άλλη οι ρυθμιστές κυττάρων, όπως οι ρετινόλες, τα πεπτίδια και οι αυξητικοί παράγοντες (GF), επιδρούν άμεσα στον μεταβολισμό του κολλαγόνου, διεγείροντας τόσο την παραγωγή κολλαγόνου, όσο και της ελαστίνης.

Τα πολυπεπτίδια ή ολιγοπεπτίδια αποτελούνται από αμινοξέα και μπορούν να μιμηθούν μια πεπτιδική αλληλουχία μορίων όπως το κολλαγόνο ή η ελαστίνη. Άρα με τοπική εφαρμογή τα πολυπεπτίδια έχουν την ικανότητα να διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και έτσι να ενεργοποιούν το μεταβολισμό του δέρματος.

Αντιμετώπιση γήρανσης

Πολλές φορές νοιώθουμε δυσκολία στο να επιλέξουμε το κατάλληλο αντιγηραντικό προϊόν για το δέρμα μας. Ας ακολουθήσουμε τις γενικές οδηγίες των ειδικών, δερματολόγων και αισθητικών, έτσι ώστε να επιλέξουμε το κατάλληλο για εμάς προϊόν.

Επιλογή αντιγηραντικών προϊόντων

Ξεκινάμε λοιπόν με αντηλιακό και ενυδατική κρέμα. Οι δερματολόγοι συμφωνούν ότι το αντηλιακό και η ενυδατική κρέμα είναι τα δύο πιο αποτελεσματικά αντιγηραντικά προϊόντα που έχουμε ανάγκη. Με την καθημερινή χρήση τους θα δούμε σε εύλογο χρονικό διάστημα αισθητή διαφορά στην εμφάνιση της επιδερμίδας μας.

Όταν αγοράζουμε αντηλιακό, προσέχουμε να είναι ευρέως φάσματος, να έχει υψηλό δείκτη προστασίας  (spf 30 ή και μεγαλύτερο) και κατά προτίμηση να είναι αδιάβροχο. Επιπλέον μια αντιγηραντική ενυδατική κρέμα βοηθά στην ελαχιστοποίηση των λεπτών γραμμών. Η σωστή ενυδάτωση είναι το μυστικό συστατικό πολλών αντιγηραντικών προϊόντων. Η χρήση μιας ενυδατικής κρέμας με αντηλιακό είναι μια χαρά. Απλά πάλι προσέχουμε η αντηλιακή προστασία να είναι ευρέως φάσματος και να έχει υψηλό δείκτη. Εδώ θα τονίσουμε ότι συνήθως τα φυσικά αντηλιακά συνδυάζουν αποτελεσματικά την ηλιοπροστασία και την ενυδάτωση, καθώς είναι πλούσια σε φυτικά έλαια και βούτυρα.

Πως επιλέγουμε τα αντιγηραντικά προϊόντα

Καλό είναι να εστιάζουμε κάθε φορά σε μια ιδαιτερότητα του δέρματος, π.χ. στις ρυτίδες ή στα μαύρα στίγματα ή στις κηλίδες. Θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα, εφόσον χρησιμοποιούμε ένα προϊόν, που στοχεύει σε μία ιδαιτερότητα. Αυτό γιατί πρωτίστως κανένα προϊόν δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα σημάδια γήρανσης του δέρματος. Αφετέρου η χρήση περισσότερων από ένα εξειδικευμένων προϊόντων σε σύντομο χρόνο μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα, αλλά και να επιδεινώσει την εμφάνισή του.

Αγοράζουμε προϊόντα κατάλληλα για τον τύπο του δέρματός μας. Το αντηλιακό, η ενυδατική μας κρέμα και άλλα αντιγηραντικά προϊόντα θα λειτουργήσουν καλύτερα, εάν είναι σχεδιασμένα για το δέρμα μας. Τέλος να έχουμε ρεαλιστικές προσδοκίες. Οι υπερβολικές υποσχέσεις, όπως η εμφάνιση κατά 10 χρόνια νεότερη από τη μια μέρα στην άλλη, είναι πολύ καλές για να είναι αληθινές. Δεν μπορούμε να έχουμε τα αποτελέσματα ενός λίφτινγκ με τη χρήση μιας κρέμας.

Μπορούμε πάντα να επιλέξουμε ένα προϊόν μέσα στο εύρος τιμών που επιθυμούμε. Είναι στην ανθρώπινη φύση να πιστεύουμε ότι όσο πιο ακριβό είναι το προϊόν, τόσο καλύτερα τα αποτελέσματα. Αυτό δεν ισχύει, οπότε μπορούμε να βρούμε αποτελεσματικά αντιγηραντικά προϊόντα σε όλες τις κατηγορίες τιμών.

Η πρότασή μας είναι να επιλέγουμε όσο το δυνατόν περισσότερα φυτικά καλλυντικά. Αυτό γιατί αφενός ενισχύουν την υγεία του δέρματος, αφετέρου είναι φιλικά προς το περιβάλλον μας. Άλλωστε τα συστατικά της φύσης ήταν, είναι και θα είναι πάντα ο καλύτερος σύμμαχος για την υγεία και την ομορφιά μας!

Πηγές

  • AAD: American Academy οf Dermatology Association
  • National Library of Medicine (NIH)

 

Share this post


 

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι
τα νέα για τα προϊόντα & τις προσφορές μας!

 

Κουπόνι γνωριμίας -15%
(δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με εκπτώσεις ή προσφορές)