fbpx ...

Πιθανά αίτια τριχόπτωσης

Πιθανά αίτια τριχόπτωσηςΤρ

Πιθανά αίτια τριχόπτωσης

Πιθανά αίτια τριχόπτωσης: ποιοί είναι οι λόγοι που οδηγούν στο φαινόμενο της απώλειας των μαλλιών? Πολλοί και διάφορορετικοί! Μπορούμε όμως με τη σωστή φροντίδα, πρόληψη ή θεραπεία να έχουμε υγιή, δυνατά και όμορφα μαλλιά. Καθημερινά οι ενήλικες χάνουν 50-100 τρίχες, οι οποίες βέβαια αναπληρώνονται. Αν όμως στη θέση των τριχών που χάνονται δεν εμφανίζονται νέες τρίχες, τότε υπάρχει πρόβλημα τριχόπτωσης. Αν το αμελήσουμε σταδιακά θα διογκωθεί με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερη η αντιμετώπισή του.

Είδη αλωπεκίας

 • Ουλωτική αλωπεκία: όπως λέει και το όνομά της αφορά στην απώλεια μαλλιών, που συνοδεύεται από ουλές.
 • Ανδρογενετική ή γυναικεία αλωπεκία: εμφανίζεται σε άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας, συνήθως μεταξύ 20 και 50 ετών. Δημιουργεί σταδιακά διάφορες αραιώσεις στο κεφάλι, συνήθως στο μπροστινό μέρος, στους κροτάφους και στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Σιγά σιγά επεκτείνεται, αφήνοντας μαλλιά μόνο στο στεφάνι γύρω από τα αυτιά και στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οφείλεται κυρίως στην επίδραση των ανδρογόνων στους θύλακες των τριχών και στη γενετική προδιάθεση. Εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες από ότι στις γυναίκες.
 • Γυροειδής αλωπεκία: αφορά σε μη σταθερή τριχόπτωση, η οποία δημιουργεί τοπικές αραιώσεις 1-5 εκατοστών. Στα σημεία αυτά το δέρμα γίνεται λείο, χωρίς καθόλου τριχοφυϊα. Εκτός από το κεφάλι παρόμοιες αραιώσεις μπορεί να εμφανιστούν σε διάφορα άλλα σημεία του σώματος.

Πιθανά Αίτια Τριχόπτωσης

 • Ορμονικές διαταραχές: η εμμηνόπαυση, η μη εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, οι πολυκυστικές ωοθήκες και γενικά η ορμονική ανισορροπία οδηγεί συνήθως σε απώλεια μαλλιών και πρέπει να αντιμετωπιστεί έγκαιρα με την κατάλληλη θεραπεία.
 • Εποχιακή τριχόπτωση: παρατηρείται συχνά (αλλά όχι μόνο) το φθινόπωρο λόγω της φθοράς των μαλλιών από το αλάτι της θάλασσας, το χλώριο της πισίνας, τον αέρα ή τον ήλιο.
 • Παθήσεις του δέρματος: διάφορες λοιμώξεις, φλεγμονές, μυκητιάσεις, εκζέματα μπορεί να οδηγήσουν σε σταδιακή απώλεια μαλλιών.
 • Κακή διατροφή: η έλλειψη σε βιταμίνες, αμινοξέα και απαραίτητα ιχνοστοιχεία που προσλαμβάνουμε από τη διατροφή, συχνά αποτελεί αιτία τριχόπτωσης. Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί βασικό αίτιο για την απώλεια μαλλιών. Τέλος η απότομη απώλεια βάρους ή οι εξαντλητικές δίαιτες οδηγούν επίσης σε πτώση των μαλλιών.
 • Στρες, υπερκόπωση: το άγχος, η πίεση, η υπερβολική κούραση ή η στεναχώρια αποτελούν πιθανότατα αίτια τριχόπτωσης.
 • Μη σωστή περιποίηση μαλλιών: η συνεχής χρήση συσκευών με θερμότητα για το styling των μαλλιών οδηγούν σε φθορά της τρίχας με αποτέλεσμα την πτώση της. Η συχνή εφαρμογή χημικών βαφών, περμανάντ ή άλλων χημικών παρασκευασμάτων επίσης φθείρει τα μαλλιά, με φυσικό επακόλουθο να αδυνατίζουν και να πέφτουν.

Αντιμετώπιση τριχόπτωσης

 • Προσοχή στη συνολική υγεία του οργανισμού με σωστή διατροφή και άσκηση.
 • Να αντιμετωπίζουμε γρήγορα τα αίτια της πτώσης μαλλιών όπως είναι η έλλειψη βιταμινών, η ορμονική ανισορροπία ή οι δερματικές παθήσεις.
 • Να αποφεύγουμε τη χρήση χημικών σκευασμάτων ή συσκευών θερμότητας για styling των μαλλιών.
 • Προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία ή το αλάτι της θάλασσας με τη χρήση ειδικού αντηλιακού.
 • Να κάνουμε χρήση όσο πιο πολύ ήπιων προϊόντων καθαρισμού (σαμπουάν, σαπούνια), ενυδάτωσης  (conditioner, μάσκες) και ενδυνάμωσης μαλλιών. Να επιλέγουμε δηλαδή φυσικά η βιολογικά σκευάσματα ανάλογα με τον τύπο και τις ανάγκες των μαλλιών.
 • Προσέχουμε την υγεία των μαλλιών, όπως προσέχουμε την υγεία του δέρματος και ολόκληρου του οργανισμού.

Βότανα για τριχόπτωση

Τα κυριότερα βότανα & φυτικά έλαια που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της απώλειας μαλλιών και ενδυναμώνουν τα μαλλιά είναι: καστορέλαιο, δαφνέλαιο, φασκόμηλο, δενδρολίβανο, εκουϊζέτο, αλόη βέρα, πρόπολη. Μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε μόνα τους ή σε συνδυασμούς μεταξύ τους με πολύ καλά αποτελέσματα. Για αυτό συχνά τα συμπεριλαμβάνουμε στην παρασκευή φυσικών σαμπουάν ή λοσιόν, που είναι κατάλληλα για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης.

 

 

 

 

 

Share this post


 

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι
τα νέα για τα προϊόντα & τις προσφορές μας!

 

Κουπόνι γνωριμίας -15%
(δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με εκπτώσεις ή προσφορές)