fbpx ...

Κολλαγόνο ή υαλουρονικό?

Κολλαγόνο ή Υαλουρονικό?

Κολλαγόνο ή υαλουρονικό?

Κολλαγόνο ή υαλουρονικό? Ας δούμε πρώτα από όλα τι είναι το καθένα. Το κολλαγόνο αποτελεί το κύριο συστατικό των βασικών δομών του σώματος και του συνδετικού ιστού. Είναι για την ακρίβεια μία πρωτεΐνη-κλειδί του οργανισμού. Αντιπροσωπεύει το 30% της συνολικής πρωτεΐνης του σώματος και το 75% της πρωτεΐνης που συνθέτει το δέρμα. Άρα το κολλαγόνο είναι βασικό συστατικό του δέρματος και της επιδερμίδας. Το υαλουρονικό από την άλλη είναι μια διάφανη, παχύρρευστη ουσία, την οποία παράγει με φυσικό τρόπο ο οργανισμό μας. Ανιχνεύουμε τις μεγαλύτερες ποσότητες υαλουρονικού οξέος στο δέρμα, στους συνδετικούς ιστούς και στα μάτια μας.

Κολλαγόνο ή υαλουρονικό?

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι υπεύθυνο για τη συνοχή, την ελαστικότητα και την αναπαραγωγή του δέρματος, των χόνδρων των αρθρώσεων, αλλά και των οστών. Όμως τα αποθέματα κολλαγόνου φθίνουν με την πάροδο του χρόνου. Από την ηλικία των 25 ετών και μετά, τα επίπεδα του κολλαγόνου στο σώμα μας «πέφτουν» με ρυθμό περίπου 1,5% ετησίως. Στη διάρκεια της ωρίμανσης και αργότερα της γήρανσης, οι γυναίκες χάνουν κολλαγόνο γρηγορότερα σε σχέση με τους άντρες.
Αυτό το τόσο πολύτιμο συστατικό του οργανισμού μας δεν μπορούμε να το λαμβάνουμε από κάποια είδη τροφής. Άρα μπορούμε να συμπληρώνουμε τα επίπεδά του με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής. Με αυτό τον τρόπο θα τονώσουμε τα φυσικά επίπεδα του και έτσι θα βοηθήσουμε τις αρθρώσεις και τα οστά μας, ενώ παράλληλα θα ενισχύσουμε την ελαστικότητα του δέρματος. Άρα με το να διατηρούμε το κολλαγόνο στα φυσικά του επίπεδα, στηρίζουμε τόσο την υγεία μας, όσο και την εμφάνισή μας.

Υαλουρονικό

Το λέμε και υαλουρονάνη και είναι ένας πολυσακχαρίτης, που αφθονεί στον συνδετικό, επιθηλιακό και νευρικό ιστό. Η κύρια λειτουργία του είναι να συγκρατεί νερό, έτσι ώστε οι ιστοί να είναι επαρκώς ενυδατωμένοι. Οι χρήσεις του ως φαρμακευτική ή καλλυντική ουσία είναι πολλές. Κάποιοι το λαμβάνουν σαν συμπλήρωμα διατροφής, ενώ το συναντάμε επίσης σε ορούς ή κρέμες για τοπική εφαρμογή στο δέρμα, σε σταγόνες για τα μάτια ή και σε ενέσιμη μορφή.

Η αντιγηραντική δράση του είναι ίσως και η πιο γνωστή. Το υαλουρονικό οξύ, που υπάρχει στο δέρμα, σταδιακά με το πέρασμα του χρόνου φθίνει. Φθίνει όμως και εξαιτίας κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων, όπως η ηλιακή υπεριώδης ακτινοβολία και η ατμοσφαιρική ρύπανση. Η λήψη συμπληρώματος υαλουρονικού οξέος ή η τοπική εφαρμογή του μετριάζει συνήθως την απώλεια του. Έτσι το δέρμα διατηρεί την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του στο πέρασμα του χρόνου.

Ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημά του είναι η γρήγορη επούλωση των πληγών. Η τοπική εφαρμογή του μειώνει το μέγεθος της πληγής, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει και στην αντιμετώπιση του πόνου. Επιπλέον το υαλουρονικό οξύ έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και έτσι προστατεύει από λοιμώξεις.

Κολλαγόνο ή υαλουρονικό?

Διαφέρουν όσον αφορά στη δομή τους. Το κολλαγόνο είναι μία ανθεκτική πρωτεΐνη, που όταν την εφαρμόζουμε στο δέρμα βελτιώνει την ελαστικότητά του, μειώνοντας ταυτόχρονα ρυτίδες και λεπτές γραμμές. Το υαλουρονικό οξύ από την άλλη είναι ένας πολυσακχαρίτης, ο οποίος υπάρχει στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος. Ενεργεί ως λιπαντικό και έτσι διατηρεί το δέρμα απαλό και υγιές, καθώς συμβάλλει στη συγκράτηση της υγρασίας του. Τα καλλυντικά που περιέχουν ένα ή και τα 2 αυτά ευεργετικά συστατικά λειτουργούν ως «ελιξήρια νεότητας», αφού μειώνουν αισθητά τα σημάδια της γήρανσης. Τέλος το υαλουρονικό οξύ προάγει και ενισχύει την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο διατηρεί το δέρμα μας ελαστικό και νεανικό.

Share this post


 

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι
τα νέα για τα προϊόντα & τις προσφορές μας!

 

Κουπόνι γνωριμίας -15%
(δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με εκπτώσεις ή προσφορές)