fbpx ...

Φυσικά vs Συμβατικών Καλλυντικών

Φυσικά vs Συμβατικών Καλλυντικών

Φυσικά vs Συμβατικών Καλλυντικών

Φυσικά vs Συμβατικών Καλλυντικών: τα φυσικά καλλυντικά ανέρχονται όλο και σε υψηλότερη θέση ζήτησης τα τελευταία χρόνια. Από την άνοδο αυτή προκύπτουν όλο και περισσότερα ερωτήματα. Ποιά προϊόντα είναι φυσικά και ποιά χαρακτηρίζονται ως συμβατικά; Ποιά είναι τα καλύτερα; Η τελευταία ερώτηση είναι δύσκολο να απαντηθεί, γιατί η απάντηση δεν αφορά σε μαύρο ή άσπρο. Παρόλα αυτά θέλοντας να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό όσο καλύτερα μπορούμε, αποφασίσαμε να του αφιερώσουμε μια θέση στο blog μας.

Τα καλλυντικά θεωρούνται φυσικά όταν τα περισσότερα συστατικά τους προέρχονται από φυσικές, μη χημικώς επεξεργασμένες ουσίες. Οι φυσικές ουσίες μπορεί να προέρχονται από φυτικές, ζωικές ή ακόμη και ορυκτές πηγές. Αλλά αν τα συστατικά έχουν υποβληθεί σε οποιοδήποτε είδος χημικής διαδικασίας, δεν θεωρούνται πλέον φυσικά.

Συμβατικά καλλυντικά

Τα συνθετικά ή συμβατικά καλλυντικά είχαν κυριαρχήσει στην αγορά για δεκαετίες. Αυτό γιατί η βιομηχανική παραγωγή τους είναι εύκολη. Παρουσιάζουν τυποποιημένες ιδιότητες και συστατικά και σε σύγκριση με τα φυσικά καλλυντικά η παραγωγή τους είναι φθηνότερη. Σε αντίθεση η τιμή πώλησής τους στην πλειονότητα είναι ακριβότερη με εκείνη των φυσικών καλλυντικών. Η χημική τους σύσταση έχει κατηγορηθεί πολλές φορές για επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα. Για παράδειγμα έχουν κατηγοριοποιηθεί για πρόκληση αλλεργιών ή σοβαρότερων δερματικών ή άλλων παθήσεων. Ας μην ξεχνάμε επίσης και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, που προέρχονται από τον χειρισμό των βιομηχανικών αποβλήτων.

Φυσικά καλλυντικά

Τα φυσικά καλλυντικά έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα: το σώμα μας αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, πάντα σε στενή επαφή με τη φύση. Ως εκ τούτου τα φυσικά καλλυντικά είναι πιο συμβατά με ουσίες φυσικής προέλευσης. Με άλλα λόγια, οι φυσικές ουσίες έχουν ιδιότητες, που είναι ευρέως γνωστές και έχουν δοκιμαστεί επί σωρεία ετών. Άρα είναι ευκολότερο να επιλεγούν για την παρασκευή φυσικών καλλυντικών, που θα χαρίσουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, χωρίς παρενέργειες. Ειδικά τα βιολογικά προϊόντα παράγονται σύμφωνα με τεχνικές και κανόνες που πιστοποιούνται από διεθνείς οργανισμούς. (π.χ. Ecocert)

Aπό την άλλη, η φύση δεν “παράγει” τις ουσίες αυτές σε σταθερή ποσότητα και ποιότητα που απαιτεί η βιομηχανική παραγωγή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι ακριβότερη η παραγωγή τους. Τα φυσικά καλλυντικά έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής και δεν παρουσιάζουν πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Έτσι μερικές φορές καταφεύγουμε, ακόμη και συμπληρωματικά, στα χημικά ή συμβατικά καλλυντικά. Εδώ αναφέρουμε και τα φυτικά καλλυντικά, τα οποία έχουν φτιαχτεί με πολλά φυτικά συστατικά.

Σε γενικές γραμμές είναι δύσκολο να βρεθούν 100% φυσικά προϊόντα στην αγορά, με εξαίρεση ορισμένα φυτικά έλαια, που είναι 100% φυσικά. Τα υπόλοιπα περιέχουν συνήθως μικρές ποσότητες επιτρεπόμενων συντηρητικών, για να διασφαλίζεται η σταθερότητα & η ποιότητα του προϊόντος και η ασφάλεια των καταναλωτών.

Δεν εννοούμε ότι οποιοδήποτε φυσικό προϊόν μπορεί να είναι ωφέλιμο. Μερικά από τα δραστικότερα δηλητήρια προέρχονται από τη φύση. Πολλές ουσίες, που ανευρίσκονται στη φύση, είναι τοξικές και ας μην ξεχνάμε ό,τι και οι ασθένειες είναι μια φυσική διαδικασία. Επομένως η παραγωγή φυσικών προϊόντων πρέπει να γίνεται από ειδικούς & να ακολουθούνται οι απαραίτητοι κανόνες παραγωγής. Τέλος επισημαίνουμε ότι στα καλλυντικά δεν λογίζεται μόνο το περιεχόμενο, αλλά και η συσκευασία τους. Η φυσική συσκευασία, όπως το γυαλί ή το χαρτί αντί του πλαστικού, είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον. Η επιλογή μας ως καταναλωτές είναι μια δήλωση από την οποία εξαρτάται το μέλλον του πλανήτη μας.

Συμπέρασμα

Η τάση του κόσμου πλέον οδεύει προς τα φυσικά προϊόντα. Στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα βιολογικά τρόφιμα, τα φυσικά ή βιολογικά καλλυντικά, τα προϊόντα που δεν δοκιμάζονται σε ζώα (cruelty free). To Natans στο ερώτημα φυσικά vs συμβατικών καλλυντικών επιλέγει τα φυσικά προϊόντα. Συμφωνούμε με τη συνολική τάση του κόσμου, για αυτό έχουμε επιλέξει φυσικά ή βιολογικά προϊόντα περιποίησης και προστασίας με αυστηρά κριτήρια. Προτιμούμε τις ελληνικές εταιρείες, χωρίς όμως να απορρίπτουμε ποιοτικά προϊόντα ξένων εταιρειών. Η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε την ποικιλία των προϊόντων μας με βάση τις προτιμήσεις & τις ανάγκες όλων μας.

Σε κάθε περίπτωση η γνώση και η εμπειρία μας στον χώρο των φυσικών προϊόντων εγγυάται την κατάλληλη πρόταση για κάθε ανάγκη…Στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μπορούμε να βοηθήσουμε!

 

 

Share this post


 

Γραφτείτε στο Newsletter για να μαθαίνετε πρώτοι
τα νέα για τα προϊόντα & τις προσφορές μας!

 

Κουπόνι γνωριμίας -15%
(δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά με εκπτώσεις ή προσφορές)